Traumatherapie

Wanneer er een schokkende gebeurtenis plaatsvindt, komt er een geweldige hoeveelheid energie vrij als reactie op die gebeurtenis. Wanneer het natuurlijk herstel van het lichaam onvoldoende plaatsvindt, blijven de overlevingspatronen die we onszelf hebben aangeleerd bestaan. Door lichaamsgerichte traumatherapie ga je de opgeslagen spanning in het lichaam voelen en die vervolgens in kleine stapjes ontladen.

Wat is traumatherapie (niet)

Ik werk met het geheugen van jouw lichaam. Je trauma herbeleven is niet nodig. Ik ga je vragen stellen en jij vertelt, maar ik ben geen psycholoog of psychotherapeut. Ik lees je lichaamstaal en daarmee gaan we aan de slag. Oefeningen, ademhaling, eenvoudige hulpmiddelen en jouw eigen hulpbronnen zijn de instrumenten die ik gebruik.

Overlevingsmechanismen

Reacties op trauma worden vaak samengevat met fight, flight en freeze, ofwel tegenstand bieden, weglopen/ontkennen of verstijven/vastlopen. Ons lichaam neemt het over en ons hoofd verliest de controle. We willen niet meer voelen en proberen met ons hoofd een veiligheidsgevoel te creëren door het trauma te begrijpen, te verklaren of weg te redeneren. Gevolg: we raken de verbinding met ons lichaam kwijt. Wat we daarom gaan doen is je weer in contact brengen met je lichaam.

Somatic Experiencing®

Somatic Experiencing® is een lichaamsgerichte traumatherapie. Het is een wetenschappelijk onderbouwde benadering voor het werken met fysieke en psychologische symptomen van stress, shock en trauma. De behandeling richt zich op het alsnog afronden van de natuurlijke reacties op ingrijpende gebeurtenissen, het vergroten van veerkracht, het ontladen van opgeslagen stress en het begrijpelijk maken van gevoelens van onmacht en wanhoop.

Hulpmiddelen

Ik maak gebruik van het Tuningboard. Op het tuningboard ervaar je je interne balans. Door het balanceren wordt duidelijk waar en op welke wijze de spanning zich in het lichaam heeft vastgezet. Het ontladen van spanning in het lichaam kunnen we ondersteunen met Tension Releasing Excercises.

Resultaat

Traumatherapie geeft de beste resultaten wanneer mensen daadwerkelijk open staan voor verandering. De motivatie moet van binnenuit komen. Het is belangrijk dat cliënten bereid zijn om tips en aanwijzingen op te volgen en dat ze een zekere mate van geduld hebben. De ervaring leert dat verandering optreedt na drie tot vier weken. We zien dan dat de bevroren energie van het trauma weer in beweging komt. Cliënten ervaren meer ontspanning, meer ruimte. Ze slapen beter, zijn blijer en kunnen en durven hun emoties weer voelen.

Effecten

Wat aansluitend aan een behandeling kan gebeuren is dat je moe bent, dat je spijsvertering anders wordt, dat je meer alert en dat je zintuigen meer ‘open’ gaan staan. En dat er iets verandert is ook precies de bedoeling. We willen dat wat afgesloten is weer beschikbaar komt.